BERENSTERK

ROTS & WATER

Wat is Rots & Water?

Het programma Rots & Water is door gymleraar en remedial teacher Freerk Ykema (Gadaku Institute) ontwikkeld. Rots & Water wordt onderwezen over de hele wereld. 

Rots & Water is een psychofysieke en sociale weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes, waarbij zij leren om op een goede manier voor zichzelf op te komen in de omgang met anderen. Dit betekent dat in een training, spel en lichaamsoefeningen afgewisseld worden met zelfreflectie en korte kringgesprekken. Rots & Water is een wetenschappelijk bewezen anti-pest methodiek, die bijdraagt aan de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.

De rots-houding leert om op jezelf te vertrouwen, voor jezelf en je mening op te komen en je eigen weg te durven kiezen. De water-houding staat voor samenwerken, verbondenheid, vriendschap en communiceren, waarbij je je bewust bent van je eigen gevoel en aandacht hebt voor de gevoelens van anderen.

Wat is het doel van Rots & Water?

Door sport, spel en bewegen worden vaardigheden aangeleerd zoals omgaan met regels, grenzen en elkaar respecteren. Door de kringgesprekken en zelfreflectie leren kinderen over zichzelf en worden de sociale en mentale vaardigheden verder ontwikkeld. Kinderen leren hoe ze hun lichaam(staal) kunnen gebruiken om zelfvertrouwen uit te stralen en dit ook te voelen. Zo zijn ze minder snel doelwit voor pesters en komen ze minder snel in moeilijke situaties terecht.

Door leuke en speelse oefeningen te koppelen aan praktijkvoorbeelden leren kinderen kritisch naar zichzelf en naar anderen te kijken.

Wat zijn effecten van Rots & Water?

Rots & Water versterkt het zelfbewustzijn en reguleert de emotie, waardoor de sociale omgang verbetert, verbindt en versterkt.